Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone

Czyszczenie separatorów tłuszczu – jak często trzeba robić

Gastronomiczna branża w naszym kraju ma dużo obowiązków, jakie są do dopełnienia. Jednym z nich jest dbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią przepisy prawa. Jeśli kuchnia danego lokalu używa większą ilość różnych tłuszczy, to nie można wtedy takich ścieków bezpośrednio odprowadzać, a wcześniej muszą one być oczyszczone.

Do tego są wykorzystywane specjalne separatory, których montaż jest w wielu przypadkach niezbędny. Jeśli jakaś restauracja czy bar takie urządzenie musi zamontować, to należy to odpowiednio zrobić. Ważne przede wszystkim jest to, żeby przegląd separatorów miał łatwy dostęp. Firmy zajmujące się takim serwisem dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, lecz czasami trafiają się przypadki, że nawet on nie pomoże.

W takim przypadku należy sobie radzić w inny sposób, lecz z tym wiązać się też będzie całkiem inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Jeśli więc ktoś nie chce niepotrzebnie przepłacać, to powinien wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatorów tłuszcz ma duże znaczenie, ponieważ separatory zapychają się dość często.

Jeżeli przez dłuższy czas tłuszcz nie zostanie z nich odciągnięty, to w pewnym momencie może się zacząć przelewać do rur kanalizacyjnych, a to grozi poważnymi konsekwencjami. Terminy przyjazdów najlepiej ustalić z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A będzie to uzależnione od wielkości separatora oraz ilości ścieków, jakie będzie miał do przerobienia.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz